100% zuid rotterdam

100% zuid rotterdam

Schetsontwerp voor een hoogstedelijke woonbuurt
  • LOCATIELaan op Zuid, Rotterdam
  • JAAR2012-2014
  • OPDRACHTGEVERStebru Transformatie
  • TEAMKoos Kok, Jan Geert de Bruin, Jessica Scholten
  • STATUSNiet gerealiseerd

Op een cruciaal punt in de stad wilden we een project realiseren waar de zuiderlingen trots op zouden zijn. Een plan wat klopt met zijn omgeving. Dit heeft geleid tot het ontwerp voor een verdichte buurt met een grote rijkdom aan voorzieningen, zorgvormen, woningtypen en buitenruimten. 100% Zuid spreekt van een cultuur van 'voor elkaar zorgen, met meerdere generaties samenleven, het delen van de maaltijd'. Als initiatiefnemer konden we aan de voorkant van het proces ook de culturele inhoud bepalen van deze transformatie.

100zd 11
100zd 04

hoogstedelijk bouwblok met een levendige binnenwereld

Het plan richt zich op doelgroepen die graag met meerdere generaties bij elkaar willen blijven wonen. Daarnaast biedt het plan ruimte voor zorg op maat, waarbij het uitgangspunt is dat men zo lang mogelijk zelfredzaam blijft. Dit leidt tot een rijk en veelzijdig plan met een stedelijke dynamiek. Een plankwaliteit die je ook vindt in oude binnensteden: een grotere dichtheid met veel reuring. In de dichtheid van het plan zochten we bewust naar de juiste verhouding waarbij de gebouwde massa en de stedelijke ruimte elkaar in balans houden. Op dat punt staan de gebouwen niet als losse objecten in de ruimte, maar het is ook niet zo verdicht dat de oriƫntatie en privacy vanuit de woningen geschaad worden. Het plan sluit aan op de typologie van het gesloten bouwblok, met daarbinnen een schakering van hoven, pleintjes en een passage. De verrassende binnenwereld is zorgvuldig ontworpen als openbare ruimte met een prettige sociale controle. Zo zijn er een levendige passage en plein met commerciƫle functies binnen het blok en zijn er ook woonsteegjes met een rustiger hof.

De centrale ligging op Zuid en de stedelijke maat van de locatie biedt de mogelijkheid om een emanciperende aanjager te zijn voor de buurt. Het basisprincipe is dat hier voor de sociale stijgers een echt eigen karakteristieke plek wordt aangeboden. Door de rijke variatie in woninggroottes voorziet het plan in de veelvormige woonbehoefte vanuit de wijken. Zo biedt je toekomstperspectief en bouw je aan de trots van de buurt.