Corneliahof Pernis

Corneliahof Pernis

reconstructieopgave met 42 levensloopbestendige woningen
  • LOCATIEPernis
  • JAAR2004 - 2007
  • OPDRACHTGEVERWoonbron Maasoevers, Convide Vastgoedontwikkeling
  • AANNEMERVan Wijnen Stolwijk
  • TEAMKoos Kok, Marscha van Dijk, Aldo de Jong, Arjan Hordijk, Renate Trouwborst, Bernard Hulsman, Martien Kromwijk
  • STATUSGerealiseerd

EEN HYPBRIDE TYPOLOGIE

De galerijflat is verbonden met het modernisme uit begin vorige eeuw en later veel toegepast in naoorlogse buitenwijken. De typologie raakte in onbruik door een slechte reputatie. Waarom de galerij van de Corneliahof wel ‘werkt’, heeft te maken met het feit dat dit twintigste-eeuwse gebouwtype hier is gecombineerd met een veel ouder gebouwtype: het hofje.

De Corneliahof ademt de beslotenheid van het traditionele hofje. De woningen zijn gegroepeerd rondom een grote tuin. En aan de straatzijde zijn de woningen iets opgetild. Het bijzondere hier is dat het aloude gebouwtype van het hofje is gecombineerd met het 20ste-eeuwse, modernistische gebouwtype van de galerijflat. Dit maakt de Corneliahof tot een hybride complex.

Een dierbaar gebouw dat uitnodigt voor ‘ontmoeten’

Ook de materialisatie is tweeledig: de buitenzijde is voornamelijk baksteen, de binnenzijde hout. Een samensmelting van de openheid van het modernisme en de beslotenheid van het traditionalisme. Aan de lange zijdes heeft het bouwblok twee openingen gekregen, zodat ook buurtbewoners de binnentuin kunnen betreden zonder het gevoel te krijgen dat ze eigenlijk niet welkom zijn. Tegelijkertijd zorgen de galerijen voor extra beslotenheid doordat ze, halverwege het bouwblok, met elkaar worden verbonden door een luchtbrug. Het zwierige karakter van de galerij creëert ruimte voor de entrees van de woningen. Deze vormen een goede overgang tussen privé en publiek en worden als uitbreiding van de huiskamer gebruikt. De Corneliahof is bijzonder omdat deze helemaal meegaat in het ritme van Pernis. Met de brede galerij die uitnodigt tot ontmoeting en samen wonen, de warme gevel, de verwijzingen naar het verleden in het tuinontwerp, de zachte glooiingen. Dit maakt de Corneliahof tot een dierbaar gebouw, een feest voor de bewoners en de Pernisser gemeenschap.

Pern09 plg
Pern10

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

CORNELIAHOF PERNIS