Katwolderplein Zwolle

Katwolderplein Zwolle

6 gezinswoningen, 39 appartementen en 1 atelierruimte
  • LOCATIEZwolle
  • JAAR2015 - heden
  • OPDRACHTGEVERDelta Wonen
  • AANNEMERNijhuis
  • TEAMKoos Kok, Lieke Sauren, Jan Geert de Bruin
  • PLANUITWERKINGInbo
  • STATUSGerealiseerd

bemiddelen tussen verschillende schalen in de stad

De Kamperpoort ligt direct buiten de stoere stadsmuren van vestingstad Zwolle met zicht op het bolwerk van Ruijssenaars. Het Katwolderplein is onderdeel van deze grotere herstucturering in dit gebied. Het plein is de entree naar dit gebied die met een nieuwe voetgangersbrug verbonden is met het oude centrum. Het woningbouwblok voor Deltawonen bemiddelt tussen verschillende schalen: het stedelijke Katwolderplein, de stadse tussenstaatjes en de Vogelbuurt aan de noordzijde met kleinschalige laagbouwwoningen. Het is een U-vormig bouwblok dat samen met de ‘rode huisjes’ (zoals ze in Zwolle genoemd worden) een compleet bouwblok vormt. Door het blok op te delen in ‘panden’ konden we eenvoudig verschillen maken: een hoog voornaam blok aan het plein, lagere wanden in de straten en gezinswoningen om de hoek. De zelfstandigheid van deze panden wordt ondersteund met verschillen in metselwerk, kaprichting en typologie. Het ritme van de gevelopeningen en de speelse ordening van de franse balkons lopen wel over het gehele blok door. Door het gebruik van een onderliggend ontwerpraster wordt de samenhang stilzwijgend bewaard.

"Vanuit woningcorporatie DeltaWonen heb ik erg prettig samengewerkt met Bureau Massa om op een complexe, binnenstedelijke locatie een fors woon- en parkeerprogramma te realiseren. Door voortdurend met elkaar te bespreken op welke onderdelen van het ontwerp het beperkte budget optimaal ingezet kon worden, is een efficiënt gebouw met een moderne, prettige en frisse uitstraling ontworpen. Een waardevolle toevoeging aan de portefeuille van DeltaWonen!"

Arthur van Iterson, SMART TO RESULT

KLEIN, LICHT EN BREED

Het plan bevat 39 kleine (sociale) huurwoningen van ca. 50m2. Door de ondiepe typologie hebben ze een ruimtelijk en licht karakter. De (niet vereiste) buitenruimte is een verbrede galerij met nissen op de zonzijde en Franse balkons aan de straatzijde. De begane grond appartementen hebben de entree aan de straat. Zo heeft het gebouw voeten aan de grond. Deze woningen zijn iets opgetild voor meer privacy aan de straat en meer zicht óver de auto’s heen op het binnenterrein.

RUIME TERRASSEN

De zes gezinswoningen aan de Nachtegaalstraat van ca. 88m2 kregen vanwege de parkeeropgave een terras boven de parkeerplaatsen. Hier is het wonen verdeeld over twee lagen: eten en koken aan de straat en wonen aan het terras op de eerste verdieping.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

KATWOLDERPLEIN ZWOLLE