Oranjehoek Rotterdam

Oranjehoek Rotterdam

Architectenselectie voor woningbouwcorporatie
  • LOCATIERotterdam
  • JAAR2020
  • OPDRACHTGEVERWoonstad Rotterdam
  • ONTWERPTEAMKoos Kok, Kerstin Hahn, Jan Geert de Bruin en Lieke Sauren
  • SAMENWERKINGW/E adviseurs duurzaam bouwen
  • STATUSTweede plaats architectenselectie

SLUITSTUK VAN BOUWBLOK

Op de kruising van de Oranjeboomstraat en de Persoonsstraat stond ooit de Wilhelminakerk. De kerk was het sluitstuk van het bouwblok, met de kerktoren prominent op de punt. In de jaren ’70 is deze gesloopt en kwam er een amorfe bebouwing voor in de plaats. In het nieuwe plan maken we de stedenbouwkundige structuur weer leesbaar. De organisatie van het nieuwe blok is weer geënt op de bissectrice tussen beide straten. De plek vraagt om een duidelijk accent in de bebouwing, maar volgens ons dient deze woningbouw wel onderdeel te blijven van de buurt. Een ‘primus interparus’: de eerste onder zijn gelijken.

Wintertuin in het hart van het plan

In de plint is er een horecagelegenheid aan het plein. Aan de Oranjeboomstraat hebben de woningen voeten aan de grond met voordeuren aan de straat. In de Persoonsstraat is de entreehal naar de senioren-appartementen in de toren en de toegang tot de parkeergarage en mobiliteitshub. Vanaf de massieve kop opent het blok zich naar achteren, waardoor er in het hart van het plan een wintertuin ontstaat. Een ruimte voor ontmoeten, vergroening en waterbeheer. Een duurzame houten binnenwereld met een glazen gevel voorzien van licht getinte panelen die refereren naar de kerk die er ooit stond.

GEVELPLASTIEK

De pandsgewijze opbouw benadrukken we door elk geveldeel een eigen ordening in metselwerkplastiek te geven. Horizontale metselwerkdragers steken om de twee bouwlagen uit, waardoor er met U-vormige metselwerk penanten gespeeld kon worden. Zo maakten we verschil met een staand patroon, een vierkanten patroon en een dambord ordening met één omkeerbaar element van gerecycled metselwerk.

GEBOUW VOOR BIODIVERSITEIT

Het opgetilde dak van de wintertuin, vormt een schaal voor een verhoogd hof: Een intensief begroeide tuin voor een dagelijks wandelingetje. Hierdoor wordt het gebouw ook drager voor meer biodiversiteit. Een gevariëerd stadslandschap biedt voedsel, veiligheid en voorplantingsmogelijkheden voor dieren. De wateropvang die via daken, langs plantenbakken in de wintertuin naar het waterbassin leiden is ook onderdeel van een integraal duurzaam ontwerp.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download hieronder de projectbladen

ORANJEHOEK ROTTERDAM