Overhoeks Rotterdam

Overhoeks Rotterdam

24 appartementen met commerciële ruimte en parkeergarage in CPO
  • LOCATIERotterdam
  • JAAR2019
  • OPDRACHTGEVERVereniging van Opdrachtgevers Overhoeks (CPO)
  • INITIËRENDE ARCHITECTENBureau Massa en Jager Janssen architecten (appartementen), de Nijl architecten (gezinshuizen)
  • ONTWERPTEAMKoos Kok, Kerstin Hahn, Jan Geert de Bruin en Lieke Sauren i.s.m. Jager Janssen architecten
  • STATUSIn ontwikkeling

SAMEN BOUWEN AAN DE STAD

Overhoeks is het sluitstuk van Overmaas, dat laat zien dat CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) ook ‘volwassen’ projecten mogelijk maakt met een ongekende variatie aan plattegronden achter een stedelijke neutrale gevel. De opvatting heerst dat CPO ingewikkeld, tijdrovend en kleinschalig is. Maar onze methodiek is gestoeld op jarenlange ervaring in het slim organiseren van ontwerp en proces op relevante indelings- en uitbreidingsmogelijkheden.

Maximale indelingsvrijheid in plattegronden

De open oproep ‘Gezinsappartementen’ van Architectuur Lokaal in 2015 trok de aandacht van ontwerpend Nederland. Uit deze prijsvraaginzendingen kwamen een aantal generieke kwaliteiten naar voren die nodig of gewenst zijn voor gezinsappartementen in de stad. Om de belangrijkste te noemen: gezamenlijke buitenruimte naast een eigen buitenruimte, gezamenlijke fietsenstalling, royale entrees, flexibele plattegrondindeling, mogelijkheid om gemeenschappelijke ruimte te delen. In Overhoeks hebben we al deze kwaliteiten benut en gekozen voor grote appartementen voor gezinnen als uitgangspunt met ruimte voor variatie. Door de overmaat zijn veel verschillende indelingen mogelijk, en dat maakt dat ook naast gezinnen andere typen huishoudens hun plek kunnen vinden. Het casco is voorbereid en getest op vele plattegronden en vanuit dat onderzoek zijn de meest gunstigste posities van penanten, leidingkokers, meterkasten en woningentrees bepaald. Daarmee is een optimaal speelveld gecreëerd om samen met de leden de eigen woning vorm te geven. Er zijn twee typen appartementen; de hoekwoning en de tussenwoning. De tussenwoningen hebben een breed panoramisch front naar de stad en beide appartementen op de kop hebben met hun overhoekse oriëntatie een weids uitzicht rondom. Bovenin zijn vier penthouses gesitueerd. Deze appartementen hebben een opbouw met een riant dakterras. Op straatniveau is een commerciële plint voorzien die ruimte biedt voor een gemeenschappelijke ruimte en/of een levendige, stadse invulling.

RUIMTE VOOR ONTMOETEN

Aan de binnenzijde van het blok creëren we ruimte voor ontmoeting: een ingericht parkeerdek met terrassen, plantvakken en een gemeenschappelijk middengebied. Hier wordt een houten gevel toegepast met een interieure, zachtere uitstraling. Aan deze zijde ligt de leefgalerij, zodat alle woningen vrij zicht houen op de stad. De appartementen hebben privé terrassen, gelegen aan de galerij op het zuidoosten. Deze zijn voorzien van plantenbakken, met bloeiend groen kan de privacy geregeld worden. Aan de Paul Krugerstraat zijn loggia’s mogelijk binnen de woning.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

OVERHOEKS ROTTERDAM