Prinsenhoeve Rotterdam

Prinsenhoeve Rotterdam

studie naar drie woningen in het park
  • LOCATIERotterdam
  • JAAR2020
  • TEAM MASSAKoos Kok, Kerstin Hahn, Jan Geert de Bruin, Lieke Sauren
  • IN SAMENWERKING METLauwaars Makelaardij

"terug naar de boerderij en schuur"

De locatie in het Prinsenpark is een van de laatste plekken waar de polderstructuur met het karakteristieke slotenpatroon die Prinsenland ooit bezat, nog zichtbaar is. Oorspronkelijk stonden hier twee hoofdvolumes; de boerderij en de schuur. Het ontwerp Prinsenhoeve doet recht aan de cultuurhistorie van deze plek. We bouwen de boerderij en de schuur als het ware terug in hun eerste heldere opzet. Het onderscheid tussen ‘boerderij en ’schuur’ is duidelijk vormgegeven: de bredere stenen boerderij met twee geschakelde woningen heeft een hoge steile kap en de schuurwoning heeft een meer opgetilde en flauwe kap. We grijpen terug naar de oorspronkelijke materialisering, het horizontaal metselwerk van de boerderijwoningen contrasteert met de staande duurzame houten beschieting van het schuurhuis. Een mooi afgewogen ensemble wat recht doet aan de historie van deze unieke plek.

VERBORGEN GROENE OASE

De indelingen van deze drie woningen laten zien dat het mogelijk is om een volledig woonprogramma op de begane grond te realiseren. Ook zijn er allerlei mogelijkheden om werk-, atelier- of praktijkruimten te organiseren. De huizen in Prinsenhoeve staan op ruime kavels. Door de bestaande slotenstructuur, een aantal grote bomen en historische haag hebben de tuinen in hun basis al een volwassen sfeer. Het oorspronkelijke tuinontwerp van Mien Ruys was bij het achterhuis goed te ervaren. In de uitwerking van het plan zou het tuinontwerp in diezelfde geest terug kunnen komen.

De hal is in Nederland veelal een onderbedeelde ruimte, terwijl het moment van binnenkomst en ontvangst zo belangrijk is in de dagelijkse woonbeleving. In Prinsenhoeve is er echt sprake van ruimte voor ontvangst met dubbelhoge entreehal. Een tweede ruimtelijk accent is gelegd in de woonkamer: hier biedt een riante vide extra hoogte. Met de grote glaspartijen wordt een indrukwekkend uitzicht op de omringende tuinen geboden.

Prhv11
Prhv12

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

PRINSENHOEVE