Rondolaan Rotterdam

Rondolaan Rotterdam

herstructurering 26 woningen en renovatie winkelruimte
  • LOCATIERotterdam, Heijplaat
  • JAAR2006 - 2008
  • OPDRACHTGEVERWoonbron
  • ONTWIKKELAARKristal
  • AANNEMERBAM
  • TEAMKoos Kok, Marscha van Dijk, Henny Vollmuller
  • STATUSGerealiseerd

Eigenzinnig pittoresk te midden van de haven

Heijplaat is een kleine enclave te midden van grootschalige havenemplacementen. Bijzonder is het schaalverschil tussen de beide werelden, het pittoreske tuindorp en de industriële sfeer van de haven met zijn loodsen en containeroverslag. Heijplaat is ook erg klein (859 woningen) en heeft zich ontwikkeld tot een eigenzinnig buurtje, ook in architectonisch opzicht.De sfeer is die van een tuindorp, maar binnen het kleine Heijplaat kom je een aantal opvallende, afwijkende complexen tegen die de buurt een verrassende kwaliteit verlenen. Het creëren van eenzelfde soort eigenzinnige architectuur was het streven . Met een gereduceerd en traditioneel materiaalgebruik stellen we een robuuste en toch open architectuur voor.Verspringende grote gevelopeningen en forse gemetselde dakkapellen doen de straatwand kleinschaliger lijken en bieden voldoende variatie op blokniveau. Een terugliggend middendeel en de vooruit-springende vleugels houden de totale wand in evenwicht. De steile symmetrische kap (verwant aan naburige plannen) is een samenbindend element.

Als variatie op de klokgevels en andere bijzondere kopgevelarchitectuur op Heijplaat is een uitvergrote trapgevel toegepast. De trapgevels en dakkapellen versmelten op de hoeken. De dakkapellen hebben tegelijkertijd een open én massieve uitstraling door de gemetselde wangen. De lichtgrijze pan en de sterk gemêleerde dikformaat handvormsteen ondersteunen de eigenzinnige architectuur: pittoresk met ‘peper en zout’.

Samenhangend met de blokcompositie zijn er twee woningtypen voorgesteld: smalle woningen in het middendeel op diepe kavels, en brede woningen op de flanken waar de minder diepe kavels te vinden zijn. Bij de brede woningen is straatgericht wonen goed mogelijk, bij de smallere woningen is er de mogelijkheid van een eetplek aan de voortuin gedacht. De bestaande winkelruimte die zich toont als een enorme etalage is opgeknapt en geïntegreerd in het nieuwe plan als een werkruimte voor Woonbron.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

RONDOLAAN ROTTERDAM