Spoorwijk fase II Den Haag

Spoorwijk fase II Den Haag

grootschalige herstructurering, 205 huur- en koopwoningen
  • LOCATIEDen Haag
  • JAAR2003 - 2007
  • OPDRACHTGEVERVestia Den Haag
  • ONTWIKKELAARCeres Projecten
  • AANNEMERBallast Nedam West
  • TEAMKoos Kok, Stan van Kol, Liesbeth van der Loo, Marscha van Dijk, Joost van der Kooij, Aldo de Jong, Thomas Vooges, Torsten Sack
  • STATUSGerealiseerd

Het oorspronkelijke plan van Spoorwijk is van Berlage uit 1908. Later is dit door de gemeentelijke dienst verdicht. De nieuwe stedenbouwkundige opzet is gebaseerd op de oorspronkelijke kwaliteiten van het tuinstedelijke Spoorwijk. In een tuinstad is een zorgvuldige aansluiting van privé op openbaar gebied van bijzonder belang voor een veiligere woonomgeving. Dit geldt voor zowel de gezinswoningen als de woongebouwen.De woningen op de begane grond hebben een voordeur aan de straat. Ook de gezinswoningen zijn in diezelfde lijn op de stad betrokken: grote glasvakken op straatniveau en een woningindeling die daarbij aansluit maken de buurt minder anoniem. Op de koppen van de langs-straten ontwierpen we diverse woningen die profiteren van de hoeklocatie. Terraswoningen, twee wintertuinblokken en portiek-koppen.Alle gebouwen zijn drielaags. Daarmee ontstaat een totaalplan met een continue tuinstedelijke ruimte. Het plan kent een rijkdom aan laagbouwtypen, steeds specifiek ontworpen op de oriëntatie. Met een contrast tussen een strakke strengperssteen in de basis en een rijkgeschakeerde handvormsteen daarboven ontstaat een klassieke gevelopbouw. Doorlopende ritmes van woningen en penanten zijn verweven met een ‘jazzy’ raamordening.

TYPE HASEBROEK

Een hybride woningtype: een mix van een tweeonder- eenkapper met een patiowoning. Een ruimtelijke woonkamer profiteert van de breedte over twee beuken en omsluit de patiotuin. Een groot terras op de eerste verdieping biedt altijd de mogelijkheid om in de zon te zitten. De rijzige drielaagse woningen bepalen de wat voornamere sfeer in de Hasebroekstraat.

WOONGEBOUW THIJM

Aan de Alberdingk Thijmstraat staat een efficiënt woongebouw. De keuze voor een wintertuin transformeert een normaliter winderige galerij tot een beschutte groene verblijfsruimte. Deze beglaasde buitenruimte sluit aan op de tuinenwereld van de laagbouwwoningen erachter. Aan de straatzijde zijn privé buitenruimten voorzien: balkonkasten die een uitstap bieden en voorzien zijn van een kader.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

SPOORWIJK FASE II DEN HAAG