Spoorwijk fase III Den Haag

Spoorwijk fase III Den Haag

wijkherstructurering 272 woningen en parkeergarages
  • LOCATIEDen Haag
  • JAAR2005 - 2009
  • OPDRACHTGEVERVestia Den Haag Zuidoost
  • ONTWIKKELAARCeres Projecten Den Haag
  • AANNEMERBallast Nedam West
  • TEAMKoos Kok, Marscha van Dijk, Joost van der Kooij, Claudia Tjon Soei Len, Renate Trouwborst, Jolan Sterenborg, Dominika Wankiewicz, Edwin van der Linden
  • STATUSGerealiseerd

Spoorzijde wordt voorzijde

De minderwaardige kwaliteit van de spoorzone is getransformeerd: de ruimte langs het spoor is nu de voorzijde van de wijk, met name door de grote poorten die toegang geven tot de achterliggende wijk. Een 300 meter lange woonwand van vier lagen op een halfverdiepte parkeergarage schermt een serie hoven af die een autovrije leefomgeving bieden met een semi-publiek karakter.Daarmee is de parkeerdruk en de geluidshinder in één beweging opgelost. De wand langs de spoorzone bestaat uit twee blokken met elk twee poorten naar de achterliggende hoven. Het opnieuw inzetten van hoven in de wijk was kritisch: de bestaande hoven leken niet gastvrij voor buitenstaanders. Wij zochten naar de juiste verhouding tussen het openbare en private karakter van deze hofruimten. Het openbare karakter van de hoven is essentieel en wordt versterkt door de route voor mensen die ondergronds parkeren en door het hof naar huis wandelen. Het formele karakter van de aansluitende poorten en de architectuur aan het spoor dragen bij aan de openbare kwaliteit. Het private karakter wordt ondersteund door een ‘delftse stoep’ voor de woningen en de versmalde toegang aan de laanzijde.

Spw III05 A
Spw III06

De spoorblokken aan de Hildebrandstraat staan op een plint, zodat de begane grond appartementen opgetild van de straat liggen. Met deuren aan de straatzijde ogen de appartementen minder anoniem, terwijl de woningen op de tuin georiënteerd zijn. Daarbovenop zijn de appartementen juist omgekeerd georiënteerd: de woonkamers hebben zicht op en over de groene spoordijk. Deze zijde is geluidsbelast met spoorweg-lawaai, maar toch zijn aan deze (zonnige) kant de buitenruimten gemaakt middels een luw geluidsklimaat achter stevige borstwering, absorberende open lattengevel en een zijtoegang.

De Beetsstraat heeft het karakter van een laan met een kenmerkende flauw gebogen vorm, gedefiniëerd door drielaagse blokken van eengezinswoningen. Op de hoeken van de blokken worden steeds drie appartementen grondontsloten met een riant terras en een overhoekse oriëntatie. Hiermee kan een gesloten hoek geformeerd worden met ‘bewoonde gevels’ aan de hofruimte. Door één materiaal toe te passen wordt de nadruk gelegd op de plastiek van de gevels.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

SPOORWIJK FASE III DEN HAAG