Vogeltjesbuurt Meppel

Vogeltjesbuurt Meppel

herstructurering 40 ééngezinswoningen en grondgebonden appartementen
  • LOCATIEMeppel
  • JAAR2009 - 2012
  • OPDRACHTGEVERWoonconcept Vastgoed
  • AANNEMERNimberg Bouwbedrijf, Havelte
  • TEAMKoosk Kok, Karine Schenkeveld, Eddie Molenaar, Arjan Hordijk
  • STATUSGerealiseerd

Optimistische woongebouwen aan het park

Aan het parkachtige Troelstraplein stonden 5 portiekflats uit de jaren ‘50. De sloop van de middelste drie Vogeltjesflats markeert een belangrijke stap in het proces van wijkverbetering. De buitenste twee flats bleven staan als boekensteunen aan weerszijden van het nieuwe plan. Daartussen zijn 4 nieuwe woongebouwen gesitueerd. Een open en ontspannen verkaveling biedt ruimte aan volwaardige tuinen, carports en een informeel speelgebied aan de achterzijde, én groene parkeerhoven met voortuinen aan de voorzijde. De woongebouwen bestaan uit korte series gezinswoningen met op de kop een ‘villa’ met grondontsloten appartementen. Deze villa’s liggen vrij in de parkruimte, met teruggeschoven tuinafscheidingen en parkeerhoven. Het park lijkt breder, en de villa’s liggen daarmee goed op de zon en mooi in het groen. Het ritme van koppen en de verhoudingen van deze nieuwe ‘villa’s tot de vogeltjesflats aan weerszijden maken een ontspannen en vanzelfsprekende indruk.

De architectuur is optimistisch met lichte tinten en een heldere kleurstelling. De combinatie van metselwerk en wit stucwerk refereert aan de jaren ‘50 architectuur van de Vogeltjesflats op de locatie. De witte nissen bieden enige beschutting bij het thuiskomen en geven door hun hoogte de woningen een voorname uitstraling. Het stucwerk is ook gebruikt daar waar de woningen contact met de omgeving maken.

"Dit project is voor mij het bewijs dat maatwerk in stedenbouw en architectuur door de koper herkend en gewaardeerd wordt, zelfs in de crisistijd."

Steven Stienstra, projectontwikkelaar bij WOONCONCEPT VASTGOED

GRONDONTSLOTEN APPARTEMENTEN

In plaats van een krappe driekamer portiekwoning koos de opdrachtgever voor een riante tweekamerwoning en een eigen voordeur. Deze woningen vonden gretig aftrek, mede doordat ze een overtuigende ruimtelijke kwaliteit hadden, anders dan de bekende ‘hokkerigheid’ van de Nederlandse woningbouw. Op detailniveau is gestreefd naar een zo zuiver mogelijk beeld, met name de dakranden en balkon afdekkers zijn scherp en hoogwaardig gedetailleerd.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

VOGELTJESBUURT MEPPEL