Zeeltplein Rotterdam

Zeeltplein Rotterdam

herstructurering 45 ééngezinswoningen
  • LOCATIERotterdam
  • JAAR2007 - 2010
  • OPDRACHTGEVERVan Omme en de Groot projectontwikkeling
  • AANNEMERVan Omme en de Groot
  • TEAMKoos Kok, Karine Schenkeveld, Arjen Hordijk, Dominika Wankiewicz, Jan Geert de Bruin, Sabine Simon
  • STATUSGerealiseerd

STEMPELEN IN STEDENBOUW

Een jaren ‘50 stempelpatroon in Hoogvliet is vernieuwd met koopwoningen. De nieuwe configuratie is verwant met de bestaande woningen maar heeft een betere organisatie van de woningontsluiting. In de nieuwe opzet wilden we de charme van de stroken- en molenwiek-composities beter voelbaar maken op maaiveldniveau. Het wonen wordt sterker betrokken op de collectieve ruimte binnen de stempelstructuur.

Door het combineren van privé-parkeren en woonpad ontstaat een ruimer en meer open profiel. Hierdoor wordt de entree naar de woningen helder. Elk woonblok is herkenbaar als één volume met een duidelijk horizontale geleding. Dit is krachtig vormgegeven met verticaal verspringend wit metselwerk, een rondlopende stalen UNP en contrasterend bruin genuanceerd metselwerk daarboven. De erfafscheidingen aan het collectieve en openbare gebied zijn eenduidig vormgegeven met manshoge hagen. Het stempelpatroon van bouwblok, privé groen en openbaar groen werkt door de duidelijke ruimtelijke hierarchie en zorgvuldige detaillering.

In de woning is het keukenblok bewust niet aan de voorgevel gelegd om het wonen aan de gevel mogelijk te maken. Omdat de ramen nu een lagere borstwering kunnen krijgen is er meer licht in de woning. Dit beïnvloedt de sfeer in de woning enorm, en zorgt voor een meer levendige gevel aan de openbare ruimte. Deze betrokkenheid van het wonen op de buitenruimte geeft ook meer toezicht en dus veiligheid in de buurt.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

ZEELTPLEIN ROTTERDAM