De Groene Kaap Rotterdam

De Groene Kaap Rotterdam

450 woningen, commerciële ruimtes, parkeergarage, hoftuinen
  • LOCATIERotterdam
  • JAAR2014 - heden
  • OPDRACHTGEVERStebru Transformatie
  • AANNEMERStebru B.V.
  • INVESTEERDERAltera
  • TEAM MASSAKoos Kok, Kerstin Hahn, Jan Geert de Bruin, Lieke Sauren, Iveta Fiedlerova, Mark van den Boorn, Eric Ammerlaan
  • LANDSCHAPLOLA landscape architects
  • BIM PARTNERROOT B.V.
  • PLANUITWERKINGPowered by EGM

"Een ensemble van stoere havengebouwen"

Op de Pols van Katendrecht krijgen de gebouwen een stevige, industriële schaal en uitstraling, in de lijn van de voormalige bebouwing. De gebouwen bestaan uit basementen met daarop woontorens. De blokken zijn hoger aan de noordzijde en de torens zijn zodanig gepositioneerd dat uitzicht en schaduwwerking gunstig uitpakt. De stapeling van programma: parkeren, wonen en groen maakt De Groene Kaap tot een hoogstedelijk project. Door de enorme dichtheid (bijna 200 woningen/ha) en divers woonporgramma met een gevariëerde doelgroep zal er een veelkleurige stedelijke leefomgeving ontstaan. Stoer van buiten, maar met verrassende groene interieurs, onderling verbonden door een wandelroute. Die verbondenheid is relevant voor de bewoners; het smeedt de lossen gebouwen tot een buurt waar ‘ontmoeten’ centraal staat. Maar ook voor de stad, want vanaf het Astanaplein wandel je het groene daklandschap over. Het optillen van de binnenhoven aan de Brede Hilledijk is zowel oorzaak als gevolg van de parkeergarage onder deze hoven. Bij het uithollen van de basementen om tweezijdig georiënteerde woningen mogelijk te maken werden de hoven aan de dijkzijde te benauwd en diepliggend. Door de parkeergarage hier onder te plaatsen en het hof op te tillen, werden deze woningen toch mogelijk.

TE GAST IN EEN VERRASSENDE GROENE BINNENWERELD

De aaneenschakeling van hoven en tuinen met poorten en bruggen heeft een semi-publiek karakter. Gastvrijheid kan kwetsbaar zijn. In het ontwerp is aandacht besteed aan voldoende overzicht en toezicht. De stapsgewijze overgang van woning, naar privé buitenplek, naar semipublieke gedeelde hoven, naar de wijdere omgeving is cruciaal om dit semipublieke karakter te laten slagen.

"Bureau Massa combineert de slagkracht van een klein bureau met de professionaliteit van een ervaren architect."

Paul Vernooy, ontwikkelingsmanager bij STEBRU

GEZINSWONINGEN OP HOOGTE

De vele gezinswoningen zijn bijzonder in dit project: Van 4 laagse kadewoningen met eigen kelder tot 3 laagse hofwoningen op 10 meter boven maaiveld. Met de grondgebonden woningen krijgen de gebouwen ‘voeten aan de grond’. Deels gezinswoningen, maar ook rugwoningen (tegen de parkeergarage) met een meer bescheiden opzet.

HET INDUSTRIËLE KARAKTER

VS DE MENSELIJKE SCHAAL

Metselwerk in warme aardetinten en industriële rasters zijn de dragers van het beeld. De havengebouwen hebben elk een eigen uitwerking gekregen in rastertype, buitenruimte, en raamcompositie. De buitenruimten dubbelhoog of -breed, en liggen zowel binnen als buiten de bouwvolumes, hiermee wordt een aangename overgang van woning naar buitenruimte gemaakt.


"De groene Kaap; een waanzinnig mooi project, en minstens net zo mooie samenwerking. Bureau Massa weet met veel aandacht voor detail het plan tot een zorgvuldig doordachte set te brengen dat aansluit op onze BIM-systhematiek. Voor ons een samenwerking die naar meer smaakt."

Paul Bos, directeur ROOT B.V.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

DE GROENE KAAP ROTTERDAM