'T Slag Rotterdam

'T Slag Rotterdam

Wijkgebouw met gezondheidscentrum, bibliotheek en parkeergarage
  • LOCATIERotterdam
  • JAAR2005 - 2012
  • OPDRACHTGEVERHavensteder
  • AANNEMERStebru B.V.
  • TEAMKoos Kok, Eddie Molenaar, Renate Trouwborst, Jan Geert de Bruin, Mathieu Schout, Charitas van der Heijde, Marscha van Dijk, Elisabeth Zwanenburg
  • STATUSGerealiseerd

Vinden van de juiste vorm voor een complex en groot programma op een beperkte locatie

Centraal tussen de wijken Vreewijk, Bloemhof en Hillesluis staat ’t Slag; een medisch-, sociaal en cultureel centrum. Dit redelijk complexe, en relatief grote programma moest zijn plaats krijgen op een beperkte locatie. Het werd een solitair gebouw. Met ronde gebouwhoeken staat het los in de ruimte, en toont het zich tegelijkertijd minder massief. Het ontwerp bemiddelt tussen het pittoreske Vreewijk en de grootstedelijke doorgaande wegen. Dat heeft geleid tot een oplopend gebouw van twee naar vijf lagen. De oplopende gevels van het gebouw bieden bovendien extra beschutting op de terrassen, die daarmee echte ‘buitenkamers’ worden. Op de locatie stond al een groot ondergrondse trafo waaromheen het gebouw georganiseerd is. De ringvorm maakt van ‘t Slag een gesloten bouwblok met een groene luwe binnenruimte, leestuin, waaromheen alle programma’s gegroepeerd zijn. De glazen plint laat het gebouw communiceren met de omgeving en ondersteunt het openbare karakter.

AMBIGU: ZORGVULDIG INPASSEN IN CONTEXT ÉN AANDACHT VRAGEN

Het ritme van gevelopeningen, de witte lichtband en gevelafdekkers leggen een verband met de woning- en scholenbouw in de directe omgeving. Het karakter van het metselwerk sluit goed aan op de architectuur van Vreewijk. Door dit metselwerk op te tillen, verwerft het grote geheel een verrassende lichtheid. De glazen plint vraagt aandacht voor de openbare functies in het gebouw.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Download dan hieronder de projectbladen

'T SLAG ROTTERDAM